اینورتر تک فاز به سه فاز
بهترین راه تبدیل برق تک فاز به سه فاز موتور
اینورتر تک فاز به سه فاز، ابزار و روشی بسیار مقرون به صرفه و کم هزینه برای تبدیل یک منبع برق تک فاز استاندارد به منبع سه فاز برای الکتروموتور سه فاز است. خاصیت اینورترهای یادشده زمانی بیشتر مورد توجه قرار می گیرد که در بعضی مناطق برق سه فاز وجود ندارد. در چنین مناطقی بدون تبدیل منبع برق با استفاده از اینورتر، امکان استفاده از تجهیزات الکترومکانیکی سه فاز وجود ندارد.
مراکز صنعتی دورافتاده یا واحدهای کارگاهی در مناطقی که دسترسی به برق سه فاز ندارند، جایگاه اصلی کاربرد درایوهای تک فاز به سه فاز هستند. با استفاده از اینورترها در واقع می توان موتورهای الکتریکی سه فاز را با برق ورودی تک فاز به اینورتر به کار گرفت.
دیگر مکان استفاده از این مبدلهای الکتریکی، جایی است که هزینه ایجاد زیرساخت منبع تغذیه سه فاز زیاد است و این امر برای کارفرما صرفه اقتصادی ندارد. بنابراین با استفاده از درایو تک فاز به سه فاز، موتورهای الکتریکی سه فاز را از یک منبع برق تکفاز راهاندازی کرد. در این مقاله قصد داریم تا بیشتر به جنبه های تجاری و عملکردی اینورتر های تک فاز به سه فاز بپردازیم.
در چنین شرایطی بهترین ایده، تبدیل برق تک فاز به سه فاز با استفاده از یک اینورتر است. در واقع این دستگاه برق را در ورودی تک فاز تحویل می گیرد و به صورت سه فاز از خود خارج می کند. با این کار می توان هزینه های مربوط به منبع تغذیه سه فاز را تا حد زیادی حذف کرد.
علاوه بر استفاده از اینورتر، دو روش دیگر نیز برای این کار وجود دارد. اما کم دردسرترین و بهترین راه همان استفاده از اینورتر تک فاز به سه فاز است.
مدار تبدیل برق سه فاز به تک فاز
استفاده از مدار فرمان برای روشن کردن یک موتور الکتریکی سه فاز با استفاده از منبع برق تک فاز روش مناسب و مرسومی نیست. انجام این روش تبعات و محدودیت هایی دارد. استفاده از این روش منجر به داغ شدن و بالارفتن بیش از حد حرارت موتور می شود. این خود می تواند در موتورهایی با استانداردهای محافظتی متوسط و ضعیف که عموما قیمت های پایین تری دارند، باعث آسیب جدی به عملکرد موتور و اجزای آن شود.
از طرفی در این روش اختلاف فاز مناسب برای فعالیت موتور سه فاز با استفاده از برق تک فاز ایجاد نمی شود. عدد مناسب برای اختلاف فاز در چنین حالتی 120 درجه است که در چنین روشی نمی تواند ایجاد شود. به طور کلی استفاده از مدار فرمان برای تبدیل برق تک فاز به سه فاز روشی موقت و ارزان برای راه اندازی موتورهای سه فاز با منبع برق تک فاز است. همچنین در قدرت های کمی بالاتر این روش اصلا کاربرد ندارد و نمی تواند پاسخگوی نیاز کاربر باشد.
تبدیل برق تک فاز به سه فاز با خازن
روش دیگری که بدون اینورتر تک فاز، می توان از آن برای راه اندازی موتور سه فاز با منبع برق خانگی استفاده کرد، استفاده از خازن است. خازن های روغنی تحت شرایطی خاص می توانند برای این منظور به کار گرفته شوند. در این روش، خازن باید به صورت دائم در مدار حاضر باشد و به همین دلیل است که از خازن روغنی استفاده می شود. خازنی که در شبکه برای راه اندازی موتور سه فاز با برق تک فاز به کار گرفته می شود، خازن شیفت نامیده می شود.
یکی از محدودیت های بزرگ این روش برای تبدیل برق تک فاز به سه فاز این است که استفاده از آن برای توان های بیشتر از 1 کیلووات می تواند خازن را تخریب کند. البته مشاهده شده است که حتی توان های تا 4 کیلووات نیز با استفاده از همین روش قابل راه اندازی است. اما طبیعی است که در چنین شرایطی خازن ممکن است آسیب جدی ببیند.
توان موتور در راه اندازی موتور سه فاز با خازن در شرایط ایده آل می تواند به 70 تا 80 درصد توان نامی موتور برسد. ظرفیت خازن روغنی در شبکه های 220 ولت به ازای هر کیلووات در شبکه برق تک فاز، عدد 70 میکرو فاراد انتخاب می شود. این عدد برای یک شبکه 100 ولتی به 250 میکروفاراد افزایش پیدا می کند. همچنین در صورت استفاده از خازن برای شبکه های 380 ولتی، عدد 22 میکروفاراد باید به ازای هر کیلووات توان موتور لحاظ شود.
یعنی اگر مثلا بخواهیم در یک شبکه 220 ولتی یک موتور سه فاز با توان 3 کیلووات را راه اندازی کنیم، نیاز به یک خازن روغنی با ظرفیت 210 میکروفاراد داریم. همچنین در این روش می توان با تغییر فاز و نول در خازن، جهت چرخش موتور را تغییر داد.
نکته مهم در استفاده از این روش این است که محدودیت توان و محدودیت گشتاور در چنین شرایطی حتما رخ می دهد. علاوه بر این در کاربردهایی که نیاز به استفاده مداوم از موتور و عملکرد طولانی مدت آن وجود دارد، استفاده از خازن گزینه مناسبی برای راه اندازی یک موتور سه فاز با استفاده از برق تک فاز نیست.
اینورتر تک فاز به سه فاز
در این روش درایو یا همان اینورتر در ورودی خود برق تک فاز 220 ولت دریافت می کند. این دستگاه در خروجی برق را به صورت سه فاز با همان ولتاژ تحویل می دهد. استفاده از این روش مزایای بسیار زیادی از نظر فنی و اقتصادی دارد که یکی از آن ها عدم ایجاد محدودیت های بزرگ در توان و گشتاور موتور است.
البته باید توجه داشت که نمی توان هر چقدر که بخواهیم توان الکتروموتور را افزایش دهیم، اینورتر های تک فاز به سه فاز تا حدود توان 4 کیلو وات در دسترس هستند زیرا با افزایش ولتاژ جریان کاهش می یابد و تا سقفی امکان افزایش توان وجود دارد.
همچنین این روش از نظر اقتصادی به سایر روش ها مانند استفاده از مبدل های دوار تغییر فاز برتری واضحی دارد. به همین دلیل است که امروزه استفاده از اینورتر تک فاز به سه فاز بهترین و مرسوم ترین روش برای تبدیل برق خانگی به برق سه فاز است. به کارگیری درایو تک فاز به سه فاز مزایای دیگری هم از نظر فنی دارد که از جمله آن ها می توان به استارت نرم موتور و تشخیص اضافه بار و اضافه ولتاژ اشاره کرد.
نحوه کارکرد اینورتر تک فاز به سه فاز
در این قسمت برای آشنایی بیشتر با چگونگی کارکرد اینورتر پیشنهاد میکنیم مقاله اینورتر چیست را مطالعه کرده تا به نحوه کار اینورتر تک فاز به سه فاز به طور کامل آشنا شوید.
خرید و قیمت اینورتر برق تک فاز به سه فاز
ماژول ها و امکانات مختلفی است که هنگام خرید یک درایو تک فاز به سه فاز حتما باید به آن ها توجه کنیم. این عوامل همچنین تأثیر زیادی بر روی قیمت نهایی محصول دارند. زیرا پتانسیل و قدرت آن ها در کنترل و ایجاد تغییرات در موتور با یکدیگر متفاوت است. در این قسمت عوامل مؤثر در انتخاب و قیمت اینورتر تک فاز به سه فاز را در چهار دسته جداگانه بررسی می کنیم.
توان
توان یکی از عوامل اصلی انتخاب و تعیین قیمت اینورتر تکفاز به سه فاز است. از دسته اینورترهایی که برای توان های 100 وات طراحی شده اند تا اینورترهای 4 کیلوواتی، در برندهای مختلف درایوهایی طراحی و به بازار عرضه شده است.
به طور کلی هرچه توان افزایش پیدا کند، قیمت اینورتر نیز به دنبال آن افزایش پیدا می کند. البته این موضوع مستقل از برند و سایر امکانات سایر اینورترها است. یعنی ممکن است قیمت یک درایو 100 واتی با توجه به برند و امکاناتی که دارد، بیشتر از یک درایو 0.75 کیلوواتی باشد! بنابراین افزایش قیمت درایو تک فاز به سه فاز با افزایش توان، یک موضوع کلی و در مقایسه با محصولات هر برند صحیح است.
در میان دسته های مختلف بیان شده در بازه 100 وات تا 4 کیلووات که اکثر تقاضاها را پوشش می دهد، بعضی دسته ها تنوع محصول و مشتریان بیشتری دارند. دسته های 0.75 کیلووات، 1.5 کیلووات و 2.2 کیلووات متنوع ترین محصولات را دارند. دلیل این موضوع این است که دسته های یادشده مصارف بیشتری دارند و در صنایع کوچک و متوسط بیشتر به کار گرفته می شوند.
امکانات و مد های کاری
امکانات و ماژول هایی که اینورترهای یادشده دارند نیز تأثیر زیادی بر روی قیمت نهایی محصول دارد. از مهم ترین موارد امکانات اینورترها که در انتخاب و قیمت درایو تک فاز به سه فاز موثرند می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- ولوم دستی
- شبکه ارتباطی
- ورودی و خروجی آنالوگ
- PLC داخلی
- کی پد جداشونده
مدل ها و برند های اینورتر تک فاز
برند یک اینورتر تک فاز به سه فاز تأثیر زیادی در تعیین قیمت دارد. زیرا هر برند استراتژی قیمتی و کیفی مخصوص خود را دارد. به همین دلیل است که قیمت محصولات یکسان در برندهای مختلف می تواند اختلاف هایی با یکدیگر داشته باشد. از برندهای مشهور تولیدکننده درایوهای سه فاز به تک فاز در ایران می توانیم موارد زیر را نام ببریم:
- ADT-iMASTER آی مستر کره جنوبی
- DELTA دلتا تایوان
- INVT اینوت چین
- LS کره جنوبی
- MASPOWER مس پاور آلمان
- NIETZ نیتز چین
- Parto Sanat پرتو صنعت ایران
- PENTAX پنتاکس ایتالیا
- SIEMENS زیمنس آلمان
برندهای فوق محصولات متنوعی را در ده ها مدل مختلف به کشورمان عرضه می کنند. فروش درایوهای تکفاز این شرکت ها در ایران معمولا از طریق نمایندگی رسمی آن ها انجام می شود. تعدادی از مدل های مشهور و پراستفاده از برندهای فوق در این قسمت لیست شده اند که شما عزیزان می تانید با سرچ در سایت مانا موتور همه این برند ها و مدل ها را مقایسه و خرید نمایید:
- اینورتر ADT-iMaster-U1 از برند آی مستر کره جنوبی
- اینورتر DELTA-B، DELTA-EL و DELTA-MS300 از برند چینی دلتا
- اینورتر INVT GD10، GD20 و GD200A از برند چینی اینوت
- اینورتر LS IE5، LS-IC5، LS-M100 و LS-S100 از برند ال اس کره جنوبی
- اینورتر PENTAX-DSI-400 و PENTAX-DSI-200 از برند ایتالیایی پنتاکس
- اینورتر SIEMENS-V20 از برند آلمانی زیمنس
کاربرد ها و کاربری
انتخاب اینورترهای تک فاز به سه فاز علاوه بر عوامل فوق، باید براساس کاربرد و نیاز هم باشد. بنابراین بر اساس ویژگی های مورد نیاز یک کاربری ممکن است یک اینورتر برای آن مناسب با نامناسب باشد. برخی از مهم ترین کاربردها و موارد استفاده از انواع درایو تک فاز به سه فاز عبارتند از:
- آسانسورهای گیربکس دار و هیدرولیک
- پله برقی
- چرخ گوشت های صنعتی
- بالابرهای ساختمانی
- ابزارها و تجهیزات قالیشویی مانند خشک کن، سانتریفیوژ و آبگیر
- چاه آب
- همزن سیمان
- دستگاه های تزریق پلاستیک
- یخچال صنعتی
- موتور کمپرسور
برای آشنایی بیشتر با کاربرد انواع اینورتر پیشنهاد میکنیم مقاله اینورتر چیست را مطالعه کنید.
خرید درایو تک فاز از فروشگاه اینترنتی مانا موتور
درایوهای تک فاز همانطور که گفتیم باید به درستی بر اساس مشخصات نیاز هر کاربر و سایر عوامل فنی و اقتصادی مانند توان و برند خریداری شوند. از طرفی مرکز خرید چنین ابزارهایی با توجه به قیمتی که دارند نیز اهمیت زیادی دارد. بهترین روش، خرید از نمایندگی رسمی انواع برندهای اینورتر تک فاز به سه فاز است.
ماناموتور در نقش نمایندگی رسمی برندهای مختلف، فروشگاهی است که قیمت و اصالت برند اینورترهای خود را تضمین می کند. همچنین در تماس با کارشناسان ما، می توانید مشاوره کاملی برای انتخاب و خرید درایو تک فاز دریافت کنید. در این مشاوره، اطلاعات کامل محصولات شامل کاتالوگ و اطلاعات فنی و همچنین لیست قیمت ها به طور کامل در اختیار شما قرار می گیرد. پس از مشاهده این اطلاعات می توانید با توجه به توصیه های مشاور خود در ماناموتور، محصول را حتی به صورت غیرحضوری و اینترنتی خریداری کنید.
مشاهده بیشتر
- LS-LSLV0004M100-1EOFNAاینورتر 0.37 کیلووات تک فاز به سه فاز 220 ولت مدل M100-1EOFNA ال اس7,353,000 تومان
- INVT-GD200A-5R5G/7R5P-S24اینورتر اینوت تک فاز به سه فاز 5.5 کیلو وات مدل GD200A-S2426,878,000 تومان
- LS-LSLV0004M100-1EOFNSاینورتر 0.37 کیلووات تک فاز به سه فاز 220 ولت مدل M100-1EOFNS ال اس7,004,000 تومان