فهرست این مقاله ( با کلیک روی هر عنوان به آن قسمت منتقل می شوید)

الکتروموتورها در دنیای صنعتی

در دنیای صنعتی امروز، الکتروموتورها وظایف بسیار مهمی را بر عهده دارند. به طوری که بدون آن‌ها دیگر دستگاه‌های صنعتی وظایف خود را به درستی انجام نمی‌دهند. یکی از بزرگترین چالش‌هایی که در معرفی موتورهای الکتریکی وجود دارد، تفاوت‌ موتور سنکرون با موتور آسنکرون است. همچنین عده زیادی نمی‌دانند که تعریف صحیح موتور سنکرون چیست یا یک موتور سه فاز آسنکرون دقیقا چه کاری را انجام می‌دهد. اگر شما هم جزو همین افراد هستید و می‌خواهید درک درستی از تفاوت موتور سنکرون و آسنکرون پیدا کنید، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

الکتروموتور

معرفی الکتروموتورهای سنکرون

موتور سنکرون در واقع نوعی موتور الکتریکی است که در آن سرعت روتور و سرعت میدان مغناطیسی استاتور برابر است و این سرعت سنکرون از رابطه N = NS = 120 f/P به دست می آید. در حالی که موتور آسنکرون موتوری است که روتور آن با سرعت کمتر از سرعت سنکرون می چرخد. در موتور های سنکرون، میزان بار وارده بر موتور زیاد موثر نبوده و بر عملکرد موتور تاثیر نمی گذارد. در این نوع موتور ها، استاتور از منبع تغذیه AC تامین شده و میدان مغناطیسی دوار با سرعت بالای سنکرون تولید میکند ، درحالیکه روتور از منبع تغذیه DC تامین شده و میدان مغناطیسی می شود. به همین دلیل به موتور های سنکرون موتور دو تحریکه هم میگویند. مهمترین ایراد موتور های سنکرون، این است که خود راه انداز نیستند. و برای راه اندازی نیاز به تحریک خارجی دارند.

نگاهی به تعریف الکتروموتورهای آسنکرون

در موتور های آسنکرون تفاوت بین سرعت چرخش شفت و سرعت میدان مغناطیسی موتور، موجب چرخش میشود، که این عامل امکان افزایش گشتاور را فراهم می کند. همچنین ماهیت ناهمزمان موتورهای القایی باعث ایجاد لغزش می شود در حالیکه موتورهای سنکرون هیچ لغزشی را تجربه نمی کنند زیرا استاتور و روتور هم سرعت هستند و به منبع برق AC خارجی نیاز دارند.
برخلاف موتورهای سنکرون، موتورهای القایی یا آسنکرون می توانند با انتقال الکتریسیته به استاتور شروع به کار کنند و نیاز به منبع تغذیه برای راه اندازی روتور را از بین ببرند. این موتورها همچنین دارای طراحی قفس سنجابی هستند که منجر به توسعه انواع موتورهای الکتریکی شده است. موتورهای القایی در فن ها و کمپرسورهای گریز از مرکز، نوار نقاله ها، ماشین های تراش و بالابرها کاربرد دارند.

اجزای الکتروموتور

شباهت‌های بین موتورهای سنکرون و آسنکرون چیست؟

همانطور که در موارد بالا مشاهده کردید، الکتروموتور سنکرون و سنکرون قطعات یکسانی دارد. به همین دلیل این دو نوع موتور از نظر ظاهری نیز بسیار شبیه به یکدیگر هستند. همچنین در عملکرد نیز می‌توان شباهت‌هایی مانند امکان تنظیم سرعت را در موتورهای سنکرون و آسنکرون دید.

بررسی تفاوت‌های موتورهای سنکرون و آسنکرون

اگر قصد راه اندازی یک موتور سه فاز آسنکرون را دارید، باید به این تفاوت‌ها توجه داشته باشید تا پس از نصب و استفاده به مشکل خاصی برخورد نکنید. همچنین تفاوت سنکرون و آسنکرون بودن الکتروموتور روی کاربرد آن تاثیر بسیار شگفت انگیزی می‌گذارد. در ادامه این مطلب قصد داریم شما را با این تفاوت‌های بسیار مهم به طور کامل آشنا کنیم.

برای بهتر دیدن جدول، موبایل خود را به صورت افقی نگه دارید.

مشخصه

موتور سنکرون

موتور آسنکرون

انواع

موتور براشلس، موتور رلوکتانس متغیر، موتور رلوکتانس سوئیچ شده و موتور هیسترزیس 

موتور های القایی AC 

لغزش

ندارد

دارد

منبع تغذیه اضافی

برای چرخش اولیه روتور نزدیک به سرعت سنکرون، به یک منبع تغذیه DC اضافی نیاز دارد. 

به هیچ منبع شروع اضافی نیاز ندارد.

اسلیپ رینگ و براش

دارد

ندارد

بازدهی

بالاتر از آسنکرون

کمتر

سرعت

این نوع موتور ها از بار اعمالی تاثیر نمی گیرند.

در این موتور ها با افزایش بار اعمالی، سرعت موتور کاهش می یابد.

اختلاف در سرعت روتور و استاتور

اگر بخواهیم که تفاوت موتور سنکرون با آسنکرون را مورد بررسی قرار دهیم، باید به سرعت روتور و استاتور توجه کنیم. در الکتروموتورهای آسنکرون سرعت روتور و استاتور با یکدیگر برابر نیست. اما در موتورهای سنکرون سرعت روتور و استاتور کاملا یکسان بوده و با تغییر یا کنترل سرعت هر کدام از آن‌ها سرعت چرخش دیگری نیز تغییر خواهد کرد.

تفاوت در روش‌های تغییر سرعت

به عنوان مثال، در یک موتور سه فاز آسنکرون انرژی الکتریکی زیادی در گردش است. به همین دلیل برای تغییر در سرعت موتور از روش‌هایی مانند کوپل کردن شفت به گیربکس استفاده می‌شود. اما در یک موتور سه فاز سنکرون قدرتمند، برای تغییر سرعت نیازی به گیربکس یا عملیات کوپل کردن نیست؛ زیرا با تغییر فرکانس تغذیه یا تعداد پلاریته ( قطب‌ها ) سرعت موتور تغییر می‌کند.

جزئیات مهم در تفاوت موتور سنکرون و آسنکرون

توجه داشته باشید که همین اطلاعات برای راه اندازی یک الکتروموتور AC آسنکرون یا موتور سه فاز سنکرون کافی نیست. بلکه تفاوت‌های این دو نوع موتور الکتریکی جزئیات زیادی دارند که روی عملکرد آن‌ها تاثیر چشمگیری می‌گذارد.

اجزای تزمینال های الکتروموتورها

برای مثال در الکتروموتور سنکرون هیچ گونه لغزشی دیده نمی‌شود، اما موتورهای آسنکرون مقداری لغزش در شروع کار دارند. به همین دلیل هنگام راه اندازی الکتروموتور AC آسنکرون باید از یک اینوتر کمک بگیرید تا این میزان لغزش به کمترین میزان ممکن برسد.

دیگر تفاوت موتور سنکرون با آسنکرون که به شدت مهم است، میزان کیفیت و دقت موتورها هنگام کنترل سرعت است. همانطور که در بخش‌های قبلی مطلب گفته شد، در موتورهای سنکرون با تغییر سرعت روتور میزان سرعت استاتور نیز گردش پیدا می‌کند. به همین دلیل دقت کار موتور بالاتر رفته و در نهایت کنترل روی آن نیز راحت‌تر می‌شود.

دقت کنید که در مدل‌های الکتروموتورهای سنکرون با آسنکرون نیز تفاوت‌های ریز و مهمی وجود دارد. جالب است بدانید که در حال حاضر تنها یک مدل الکتروموتور سنکرون به بازار عرضه می‌شود که دارای تفاوت در تعداد فازها یا نوع برق ورودی است. اما می‌توانید الکتروموتور سنکرون را با نوع سیم پیچ دار یا قفس سنجابی خریداری کنید.

کاربردهای الکتروموتور سنکرون

شاید شما هم ندانید که کاربرد یک موتور سنکرون چه کارهای مهمی را در صنعت یا خانه‌های شما انجام می‌دهد. اول از همه باید توجه کنید که یک موتور سه فاز سنکرون می‌تواند قدرت ثابتی را در اختیار شما بگذارد. به همین دلیل این نوع موتور برای کاربردهای دقیق مانند ساعت مناسب است.

از موتورهای آسنکرون برای چه اهدافی استفاده می‌شود؟

جالب است بدانید که در حال حاضر الکتروموتور آسنکرون را می‌توان با توانایی‌های مختلف پیدا کرد. به همین دلیل این نوع موتور در لوازم خانگی مانند یخچال، ماشین لباسشویی، کولرهای آبی و... تا دستگاه‌های صنعتی بزرگ مانند انواع جرثقیل‌ها و بالابرهای چند تنی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

انواع الکتروموتورها

تعداد فاز چه تفاوتی در موتورهای سنکرون و آسنکرون ایجاد می‌کنند؟

اول از همه باید بدانید که یک موتور سه فاز آسنکرون با الکتروموتور Ac سنکرون تک فاز در عملکرد تفاوت زیادی با یکدیگر ندارند. بلکه این دو نوع موتور برای راه اندازی نیاز به شرایط خاصی خواهند داشت. برای مثال برای راه اندازی موتور سه فاز آسنکرون نیاز به برق سه فاز دارید. در صورتی که مدل‌های تک فاز با برق خانه‌های معمولی نیز به راحتی شروع به کار می‌کنند.

تفاوت‌ موتور سنکرون یا آسنکرون مزایا و معایبی را برای این دو نوع الکتروموتور کاربردی به همراه دارد. به همین دلیل توصیه می‌شود که قبل از خرید به نوع موتور و کاربرد مورد نظر توجه داشته باشید تا به امتیازهای مثبت مورد نیاز خود برسید.