دینام چیست و چه تاریخچه‌ای دارد؟

دینام همان الکتروموتور می باشد که نیروی الکتریکی را به حرکتی تبدیل می کند؛ دینام‌ها اولین قطعه در دنیای صنعت بودند که توانستند انرژی الکتریکی مورد نیاز کارخانه‌ها را تامین کنند. همچنین این قطعه کاربردهای بسیار گسترده‌ای در دنیای فعلی دارد و در مکان‌های مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما با وجود کاربردهای بسیار زیاد این قطعه درصد زیادی از مردم نمی‌دانند که کاربرد دینام چیست و چگونه انرژی الکتریکی را به وجود می‌آورد.

الکتروموتور

در پاسخ به این پرسش که دینام چیست و چطور کار میکند باید گفت، در داخل دینام‌های قدیمی، یک سیم پیچ ثابت، متحرک و هسته کربنی وجود دارد. زمانی که هسته ذغالی در سیم پیچ شروع گردش می‌کند، میدان مغناطیسی به وجود آمده الکتریسیته را در سیم پیچ به وجود می‌آورد. سپس الکتریسیته توسط دیود و رگولاتور یکسان شده و به سیستم ارسال می‌شود.

معرفی انواع قطعات دینام

برای این که دینام بتواند نیروی مکانیکی را تبدیل به الکتریکی کند، از قطعات بسیار متنوعی کمک می‌گیرد. همچنین اگر هر یک از قطعات به هر دلیل آسیب ببینند، راندمان کاری به شدت افت کرده و میزان آمپر و ولتاژ خروجی کاهش پیدا می‌کند. ناگفته نماند که درصد بالایی از همین قطعات مصرفی هستند و باید به مرور زمان تعویض شوند. اگر شما هم کنجکاو هستید که بدانید قطعات دینام چیست و طرز کار دینام چیست ، در زیر می‌توانید با آن‌ها آشنا شوید:

  • پوسته دینام: وظیفه نگهداری قطعات و سیم پیچ را بر عهده دارد.
  • استاتور: سیم پیچ‌های ثابت استاتور الکتریسیته‌ای که در روتور را جمع آوری می‌کند.
  • روتور: روتور در واقع همان آرمیچر است که بخش چرخان داخل محسوب می‌شود.
  • دیود: این قطعه در دینام نقش یکسوساز جریان را بازی می‌کند.
  • آفتامات یا رگولاتور: آفتامات وظیفه کنترل جریان خروجی دینام را بر عهده می‌گیرد.

سیم پیچ الکتروموتور

تمامی قطعاتی که در بالا معرفی شدند، نقش اساسی در پاسخ به پرسش طرز کار دینام، دارند. همچنین قطعاتی مثل ذغال در دینام استفاده شده است که به مرور زمان فرسوده می‌شود. جالب است بدانید که با تعویض ذغال دینام‌های معیوب بسیاری دوباره قابل استفاده می‌شوند.

طرز کار دینام چیست؟!

دینام الکتریکی از سیم پیچ های دوار سیم و میدان های مغناطیسی برای تبدیل چرخش مکانیکی به جریان الکتریکی مستقیم پالسی، از طریق قانون القایی فارادی استفاده می کند. یک دستگاه دینام از یک ساختار ثابت به نام استاتور تشکیل شده است که میدان مغناطیسی ثابتی را فراهم می کند و مجموعه ای از سیم پیچ هایی که به دور آن پیچیده شده است، به نام آرمیچر که درون آن میدان می چرخند.

با توجه به قانون القای فارادی، حرکت سیم در میدان مغناطیسی نیروی محرکه الکتریکی ایجاد می کند، که به الکترون های موجود در فلز، فشار می آورد و جریان الکتریکی در سیم ایجاد می کند. در ماشین های کوچک، میدان مغناطیسی ثابت ممکن است توسط یک یا چند آهنربای دائمی تامین شود. ماشین‌های بزرگ‌تر دارای میدان مغناطیسی ثابتی هستند که توسط یک یا چند آهن ‌ربای الکترومغناطیسی ایجاد می‌شود که معمولاً به آنها سیم‌ پیچ میدان می‌گویند.

اجزای داخلی موتور الکتریکی

کاربرد های دینام چیست؟

به طور کلی هر کجا که نیاز باشد که نیرو مکانیکی به الکتریکی تبدیل شود، دینام حضور خواهد داشت. برای مثال در مکان‌هایی دینام با استفاده از نیرو باد یا جریان آب می‌چرخد و نیرو الکتریکی مورد نیاز را به وجود می‌آورد. همچنین این قطعه در خودروها نیز کاربرد زیادی دارد.

موتور الکتریکی

دینام آلترناتور چیست؟

حالا که می‌دانید قطعات استفاده شده در دینام چیست ، باید یکی از مهم‌ترین مدل‌های این قطعه الکتریکی را بشناسید. در دینام‌های قدیمی، آهنربا در سیم استاتور و پوسته قرار گرفته بود و قطعه محرک یا همان آرمیچر فقط سیم پیچ داشت. اما در مدل‌های آلترناتور ساختار دینام‌ها اندکی تغییر کرده است. حال این پرسش مطرح میشود که آلترناتور چیست ؟! در این سری از دینام‌ها دیگر آهنربایی در پوسته وجود ندارد و می‌توان این قطعه را در روتور دید.

الکتروموتور کوچک

چنین ساختاری به دینام‌ آلترناتور کمک کرده که مشکل دینام‌های قدیمی را از بین ببرد. در دینام‌های قدیمی اگر دور گردش آرمیچر کاهش پیدا می‌کرد، جریان خروجی دیگر نیاز مصرف کننده را تامین نمی‌کرد. اما در دینام‌های آلترناتور دیگر چنین مشکلی وجود ندارد.

قیمت آلترناتور

دینام و آلترناتور دو دستگاه بسیار مشابه هستند که عملکرد یکسانی دارند؛ تولید برق از طریق یک ورودی مکانیکی. هم دینام و هم آلترناتور از میدانهای الکترومغناطیسی برای تولید نیرو استفاده میکنند. تفاوت اصلی دینام و آلترناتور در نوع جریانی است که تولید میکنند. دینامها جریان مستقیم تولید میکنند که در یک جهت جریان می یابد. در مقابل، آلترناتورها جریان متناوب تولید میکنند که به طور مداوم تغییر جهت میدهد.
تولید برق از طریق آلترناتورها روشی است که به طور گسترده در سراسر جهان پذیرفته شده است. حتی وسایل نقلیه مانند کشتی ، اتومبیل و موتورسیکلت برای شارژ باتری های خود و تامین برق لوازم جانبی از آلترناتورها استفاده می کنند. آلترناتور ها موجب شده اند که در مصرف انرژی صرفه جویی مناسبی صورت بگید که این اتفاق باعث شده تا قیمت آلترناتور ها نسبت به کارکرد مفید شان، بسیار مناسب باشد.