گیربکس شافت مستقیم
آشنایی با گیربکس شافت مستقیم
گیربکس شافت مستقیم که با نام های گیربکس هلیکال یا Bevel Helical هم شناخته می شود، یکی از پرکاربرد ترین انواع گیربکس های صنعتی در صنایع مختلف است. دلیل نام گذاری این مدل از گیربکس ها به گیربکس شافت مستقیم یا گیربکس هلیکال ، نحوه طراحی چرخدنده های آن بوده. در واقع به دلیل آن که محور خروجی گیربکس شافت مستقیم با محور الکتروموتور در یک راستا قرار می گیرند، این گیربکس با نام گیربکس شافت مستقیم شناخته می شود. همچنین چرخدنده های این نوع از گیربکس ها به صورت مورب و هلیکالی بوده که از این رو به آن ها گیربکس هلیکال نیز می گویند. گیربکس هلیکال شافت مستقیم دارای بازدهی بالا و در حدود 90 درصدی می باشد که جزو مهم ترین مزیت های این نوع از گیربکس صنعتی می باشد. اگر ساختار درونی گیربکس هلیکال و گیربکس حلزونی را از نزدیک دیده باشید، به این مهم پی می برید که در هر دو نوع این گیربکس ها ، محور های دوران بر یکدیگر عمود بوده اما تفاوت این دو در بازدهی آن هاست که گیربکس شافت مستقیم به دلیل استفاده از چرخدنده های پینیون، راندمان بالاتری دارد.
نکته قابل توجه در گیربکس هلیکال این است که چرخدنده های گیربکس هلیکال متشکل از تعدادی زوج دنده است و این دنده ها همگی درون یک پوسته قرار گرفته اند. همچنین یاتاقان های غلتشی در دو جهت محور چرخدنده ها قرار دارند.
همانطور که پیش تر اشاره کردیم، چرخدنده های موجود در گیربکس هلیکال به شکل مورب طراحی شده اند و به همین دلیل عملکرد آن ها به گونه ای است که به هنگام چرخش، بیش از یک دنده از هر چرخ دنده با هم در تماس هستند. همین امر موجب افزایش چشمگیر راندمان و کاهش اتلاف انرژی می شود. یکی دیگر از مزیت های این نوع از طراحی چرخدنده ها، کم سر و صدا بودن و نرم کار کردن گیربکس است.
گیربکس شافت مستقیم عمدتا به الکتروموتور هایی با توان های بین 0.35 تا 55 کیلووات متصل می شوند. همچنین می توان گیربکس شافت مستقیم را به هیدروموتور ها نیز وصل کرد.
انواع گیربکس شافت مستقیم
گیربکس های شافت مستقیم در انواع گیربکس شافت مستقیم پایه دار ، گیربکس شافت مستقیم فلنچ دار و گیربکس شافت مستقیم پایه و فلنچ دار تولید و عرضه می شود.
نحوه عملکرد گیربکس شافت مستقیم فلنج دار به گونه ای است که از محل فلنچ تعبیه شده شافت خروجی ، گیربکس به شکل عمودی یا افقی به الکتروموتور متصل می شود. گیربکس شافت مستقیم فلنچ دار عمدتا در جاهایی که محدودیت فضا وجود دارد مورد استفاده قرار می گیرد.
به طور کلی گیربکس شافت مستقیم فلنچ دار به شکل مستقیم به الکتروموتور متصل شده در صورتی که در نوع بدون فلنچ گیربکس شافت مستقیم ، این اتصال به کمک تسمه پولی و چرخ زنجیر امکان پذیر خواهد بود و به دلیل استفاده از این مکانیزم ، در موارد بدون فلنچ، فضای بیشتری اشغال می شود.
کاربرد گیربکس شافت مستقیم
گیربکس شافت مستقیم یا گیربکس هلیکال جزو پرکاربردترین انواع گیربکس است که در صنایع و دستگاه های مختلف از آن بهره می برند. گیربکس شافت مستقیم پایه دار عمدتا در خطوط انتقال مواد کاربرد دارند همچنین از نوع فلنچ دار گیربکس های شافت مستقیم عمدتا در موارد عمود-نصب مثل میکسر ها استفاده می شود. در زیر برخی از کاربرد های گیربکس هلیکال به صورت موردی بیان شده است.
- میکسر ها
- مخلوط کن های صنعتی
- صنایع سیمان
- صنایع نفت، گاز و پتروشیمی
- خطوط انتقال
- صنایع کاشی و سرامیک
- صنایع کشاورزی
- داروسازی
- استفاده در انواع بالابرها و رولینگ ها
- استفاده در انواع کوره و وینچ
- نوار نقاله ها
- کانوایر ها و جرثقیل های سقفی
- صنایع غذایی و بسته بندی و ...
مزیت های گیربکس شافت مستقیم
از مهم ترین مزایای گیربکس هلیکال که پیش تر نیز به آن اشاره شد، راندمان بالاتر این نوع از گیربکس های صنعتی نسبت به گیربکس های حلزونی و مکعبی و... است. این امر به دلیل طراحی هلیکال چرخدنده ها و کاهش اتلاف انرژی می باشد.
از دیگر مواردی که می توان به عنوان مزیت گیربکس هلیکال به آن اشاره کرد، قدرت شفت خروجی گیربکس است. نکته قابل توجه این است که سرعت شفت ورودی نسبت به شفت خروجی در گیربکس هلیکال کمتر بوده با این حال قدرت و گشتاور شفت خروجی چندین برابر بیشتر از شفت ورودی گیربکس هلیکال شافت مستقیم است.
این مدل از گیربکس های صنعتی ، دارای کارکرد و طول عمر بالایی هستند و عمدتا در صنایع سنگین مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین تعمیر و نگه داری آسان ، توانایی کار در نسبت های بالا و فضای کافی به جهت روغن کاری، موجب افزایش مزیت های این مدل از گیربکس ها شده است.
نکات مهم در هنگام خرید گیربکس شافت مستقیم
در هنگام خرید گیربکس هلیکال شافت مستقیم بهتر است ابتدا اطلاعات کافی در مورد جزئیات و کارکرد گیربکس شافت مستقیم مد نظر خود، کسب نمایید.
پیش از خرید گیربکس هلیکال حتما درباره میزان قدرت و گشتاور گیربکس ، توان گیربکس، قطر شافت خروجی ، قطر شافت ورودی، فلنج دار یا بدون فلنج دار بودن و نسبت تبدیل گیربکس اطلاعات کافی را کسب نمایید. با توجه به اینکه برخی از جزئیات و اطلاعات مورد نیاز برای خرید گیربکس شافت مستقیم، بسیار تخصصی هستند، پیشنهاد می کنیم پیش از خرید حتما با کارشناسان و متخصصات ما در شرکت ماناموتور ارتباط برقرار کنید. متخصصان ماناموتور به صورت 24 ساعته و رایگان آماده مشاوره و خدمت رسانی به مشتریان خود می باشد. همچنین برای مشاهده به روزترین قیمت گیربکس شافت مستقیم می توانید به سایت ماناموتور مراجعه کنید.
نگه داری از گیربکس هلیکال
اگر با گیربکس ها و انواع چرخدنده ها کار کرده باشید حتما می دانید که یکی از مهم ترین کار ها در نگه داری و سرویس انواع گیربکس صنعتی، روغن کاری گیربکس است. هر چند برخی از گیربکس ها از همان ابتدا به صورت دائمی روغن کاری شده اند و نیازی به روغن کاری مجدد ندارند. به طور کلی روغن کاری از خرابی و فرسایش قطعات به ویژه دندانه های چرخ دنده ها جلوگیری می کند. نکته حائز اهمیت این است که حتما از روغن های با کیفیت استفاده کنید چرا که به افزایش طول عمر و کارایی گیربکس می افزاید.
عمل روغن کاری ممکن است به صورت روزانه، هفتگی، ماهانه، سالانه و... صورت گیرد با این حال می توانید از کاتالوگ و یا اطلاعاتی که کارخانه سازنده در اختیار شما قرار می دهد استفاده کنید و یا از متخصصان و تعمیر کنندگان فنی و حرفه ای کمک بگیرید.
مشاهده بیشتر